Help je mee door een PGO uit te proberen?

Ja, ik doe mee!

Jouw verloskundige heeft je uitgenodigd om als één van de eersten een persoonlijke gezondheidsomgeving (PGO) uit te proberen. Het is namelijk belangrijk om van de ervaringen van gebruikers te leren en daarmee de PGO’s te verbeteren.

Wat is een PGO?

Een PGO is een app of website. In een PGO maak je verbinding met de computer van jouw zorgverlener. Zoals een huisarts, ziekenhuis of een therapeut. Zo haal je een kopie van jouw medische gegevens op en verzamel je deze in jouw PGO. Ook kun je gegevens toevoegen die je zelf meet. Bijvoorbeeld door een dagboek bij te houden. Of door apps of slimme horloges te koppelen. In de volgende video vertelt Ruben je meer over wat je met een PGO kunt.

()

Verschil portaal en PGO?

Veel zorgverleners hebben al een patiëntenportaal. In een patiëntenportaal zie je jouw dossier van één zorgverlener. In een PGO kun je informatie van meerdere zorgverleners verzamelen. Daarmee heb je alle informatie handig en overzichtelijk bij elkaar. Wil je meer weten? Bekijk dan dit filmpje. 

Veiligheid staat voorop

Jouw medische gegevens zijn privé en moeten goed beschermd worden. Stichting MedMij heeft regels gemaakt voor het veilig uitwisselen van medische gegevens. PGO’s en zorgverleners met een MedMij-label houden zich aan deze regels. Voor meer informatie: kijk de video ‘Is een PGO veilig

In ontwikkeling

De veilige verbinding tussen een PGO en de huisarts, het ziekenhuis, een revalidatie-instelling of een ggz-instelling is pas net mogelijk. De PGO’s die er op dit moment zijn, moeten nog verder worden ontwikkeld. Op dit moment kunnen er nog maar kleine stukjes medische informatie uitgewisseld worden. Bijvoorbeeld het advies van de huisarts, een uitslag van het ziekenhuis of een brief van een therapeut. Op dit moment is de gegevensdienst voor de geboortezorg (nog) niet in gebruik. Om te komen tot een toegankelijke, heldere en overzichtelijke presentatie van gegevens, is het waardevol om de wensen van gebruikers (jou, dus!) in kaart te brengen. Daarnaast testen we de combinatie van huisartsgegevens, ziekenhuisgegevens en geboortezorggegevens: hoe kunnen deze gegevens het beste worden gepresenteerd binnen een PGO? Wij beginnen nu al met deze proef zodat jouw wensen en ervaringen kunnen worden meegenomen bij de doorontwikkeling van de PGO. Door jouw ervaring te delen over de PGO kan jij een bijdrage leveren aan het verbeteren van de PGO. We koppelen jouw ervaringen anoniem door aan de makers van de PGO’s, zodat zij aan de slag kunnen om de PGO te verbeteren. 

Hoe ziet de proef eruit?

  • Het aanmaken van een PGO-account en het verzamelen van jouw medische gegevens. Dit zijn gegevens van jouw dossiers van het ziekenhuis en jouw huisarts. Het is nog niet mogelijk geboortezorggegevens te verzamelen.
  • Nadat je deze gegevens hebt verzameld en bekeken, vragen wij je een korte vragenlijst in te vullen.
  • In januari plannen wij een digitale bijeenkomst via Teams. Tijdens deze bijeenkomst spreken we met de maker van de PGO en vertel jij (samen met andere gebruikers) hoe de geboortezorggegevens er in de PGO uit moeten komen te zien.

Voorlopige data zijn 19, 24, 26 en 31 januari, van 19.30 – 21.00 uur.

  • In maart plannen wij een fysieke bijeenkomst bij jou in de buurt. Tijdens deze bijeenkomst gaan we dan ook echt “live” de gegevens ophalen en vertellen de makers van verschillende PGO’s wat zij met jullie punten (uit januari) hebben gedaan. Reiskosten worden vergoed.
  • Als je deelneemt ontvang je per bijeenkomst een vergoeding van 50 euro.

Deze proef wordt ondersteund door Babyconnect. Dit is een versnellingsprogramma voor informatie-uitwisseling in de geboortezorg, zowel tussen de zorgverleners onderling alsook tussen de zorgverlener en de zwangere. Het doel is hierbij te komen tot geboortezorg die naadloos aansluit op de zwangere en kind rond de zwangerschap en geboorte. Jij kan hieraan een directe bijdrage leveren door mee te doen en denken met deze proef!

  •  

Vind jij het leuk om aan de slag te gaan met een vernieuwend middel in de zorg: de PGO? En om een PGO te testen? Geef je dan op om mee te doen aan de proef. Doe je mee?

Doe je mee?